Какво съдържат ваксините

Вероятно сте попадали на твърдения, че ваксините съдържат какво ли не?! Истината е, че много малка група много гласовити, но не особено добре информирани хора стоят зад фалшивите обвинения, касаещи безопасността на ваксините и техните съставки. В повечето случаи тези обвинения са просто неправилни. В други – твърденията са извадени от контекст или не са проверени.

Основните съставки на ваксините са антигени, които представляват малки количества от бактериите или вирусите, срещу които човек се ваксинира. Антигените са части от ваксините, които карат имунната система да създаде антитела, които да се борят с бъдещи инфекции. За да е сигурно, че ваксините няма да причинят заболяването, от което би следвало да предпазят организма, антигените са променени или отслабени. Вижте повече за това как ваксините се произвеждат и как действат.

Като много от храните и напитките, които поглъщаме ежедневно, и ваксините съдържат малки количества допълнителни съставки и всяка от тях има специфична и важна роля. Тези съставки се добавят към ваксината, за да я направят по-ефективна, по-пречистена и/или безопасна. Тези допълнителни съставки са добре проучени и са безопасни за хората в количествата, в които се добавят към ваксините.

Всъщност количествата на тези допълнителни съставки във ваксините са много по-малки от тези, с които детето се сблъсква в околната среда, храната и водата, които приема.

Понякога е възможно детето да е чувствително към една от съставките на дадена ваксина и в резултат на това да се получи алергична реакция. По тази причина лекарят, който поставя ваксината трябва да е наясно с всички алергии, които има детето. 

Вижте видеото д-р Тодоров, в което той отговаря на въпроса “Има ли токсични съставки във ваксините?” и продължете да четете по-надолу за някои конкретни съставки, за които се разпространяват доста неправилни схващания.

Консерванти

Когато индивидуална доза от ваксината бъде изтеглена от шише, което съдържа множество дози, дори и със стерилна игла, е възможно бактерии или плесени да проникнат в шишето, което може да бъде много опасно. За да се предотврати заразяването на останалите дози, към ваксината се добавят консерванти.

Тимерозал

Тимерозалът е консервант, съдържащ етил-живак, който се използва в опаковки на ваксини, със съдържание на множество дози, с цел да се предотврати замърсяване на остатъчните дози от ваксината. Поставянето на ваксина, замърсена с бактерии, може да бъде смъртоносно.

Етил-живакът е много различен от метил-живакът, който се среща в природата и за който хората най-често се сещат, когато чуят „живак“. Ниските нива на етил-живак във ваксините се разграждат от тялото различно и се очистват от кръвта много по-бързо от метил-живакът.

Натрупването на метил-живак в тялото обичайно се получава при консумацията на определени видове риба или друга храна и големи количества от него могат да увредят нервната система. Всеки от нас с течение на времето е изложен на някакви количества метил-живак.

Въпреки че няма доказателства, че тимерозалът във ваксините е опасен, през 1999 той вече не се използва при производството на ваксини. За да могат ваксините да се предпазят от замърсяване, без да се използват тимерозал и други консерванти, ваксините вече се произвеждат по друга технология или се слагат в опаковки, които съдържат еднократни дози. Единствената ваксина, която все още съдържа тимерозал е грипната, когато е в шише с много дози, но дори и тя се предлага в опаковки с единична доза. Няма доказателства, че малките количества тимерозал в противогрипната ваксина са вредни, с изключение на леки реакции като зачервяване и подуване на мястото на инжектиране.

Ваксините за морбили, паротит, руебола, варицела, полиомиелит и пневмококовите ваксини НИКОГА не са съдържали тимерозал како консервант.

Няма научни доказателства за връзката между тимерозала във ваксините и аутизма. Различните проучвания използват различни методи, за да установят дали има такава връзка. Някои от проучванията са изследвали нивата на аутизъм в определени държави преди и след като тимерозалът вече не се използва като консервант във ваксините. Важно е да се отбележи в САЩ и други държави, броят на децата, диагностицирани с аутизъм не е намалял след като тимерозалът е изваден като съставка от детските ваксини.

Формалдехид

Формалдехидът е безцветен газ, който е отпаден продукт от метаболизма, така че той по принцип присъства в човешкото тяло. Хората се сблъскват с него и в околната среда. Той се използва в производството на строителни материали и много продукти от бита, а освен това се съдържа и в изгорелите газове от автомобилите.

Формалдехидът се използва за дезактивиране на бактериалните продукти в токсоидните ваксини (срещу дифтерия, тетанус и коклюш) и за унищожаване на нежелани вируси и бактерии, които могат да замърсят ваксината по време на производствения процес. По-голямо количество от този формалдехид се отстранява преди ваксината да бъде пакетирана. Остатъчните количества не са опасни. Всъщност повече формалдехид се съдържа в една круша, отколкото в която и да е ваксина.

Алуминий

В продължение вече на 75 години алуминиев гел или соли на алуминия се добавят като съставки към някои ваксини, за да подобрят възможностите на ваксината за стимулиране на имунната система. Без тези добавки ще са необходими повече на брой реваксинации с една и съща ваксина или ще се постига по-нисък имунитет, което намалява нейната ефективност. Алуминият се среща в храната, водата, бебешките млека и дори в кърмата.

Освен алуминия има и други добавки, които имат подобно на неговото действие и усилват имунния отговор (наричат се адюванти). Изследванията показват, че няма връзка между използването на адюванти и развитието на автоимунни заболявания.

Остатъчни антибиотици

Към някои ваксини се добавят антибиотици, за да предотвратят растежа на бактерии по време на производството на ваксините и по време на тяхното съхранение. Важно е да се знае, че във ваксините вече не се използват пеницилинови антибиотици.

Яйчен протеин

Някои ваксини, като тази срещу морбили, паротит, рубеола и част от грипните ваксини, се произвеждат с използването на яйчен продукт, което означава, че в крайния продукт се съдържа известно количество яйчни протеини. Яйчният протеин помага да се произведе достатъчно количество от вируса или бактерията, необходими за производството на ваксината. Въз основа на събраните научни доказателства ваксината срещу морбили, паротит и рубеола може да бъде поставяна на всички пациенти с алергия към яйчни протеини без риск за здравето им. Същото важи и за приложението на противогрипни ваксини. В случай, че вие или детето ви, имате алергия към яйчен протеин, все пак предупредете лекаря, който ще поставя ваксината.

Желатин

Някои ваксини съдържат желатин, за да бъдат по-добре защитени от замръзване или прекомерна топлина при транспортиране или съхранение. Хора, които имат тежка алергия към желатин, следва да говорят със своя лекар, преди да бъдат ваксинирани.

Антифриз ??

Може да сте чували твърдението, че ваксините съдържат антифриз. Това не е вярно. Антифризът съдържа етилен гликол, който е силно отровно вещество или пропилен гликол, който по-нискотоксична алтернатива на етилен гликола. Нито един от тези представители на семейството на гликолите не се използва като съставка на ваксините.

В производството на някои ваксини се използва полиетилен гликол за дезактивиране на вируса при някои противогрипни ваксини или за пречистване на други ваксини. Полиетилен гликолът е одобрен от Агенцията по лекарствата на САЩ (FDA) и се смята за не-токсичен за медицински и други цели. Той влиза в състава на редица продукти като кожни кремове, паста за зъби, овлажняващи капки за очи, слабителни и като съставка, предотвратяваща образуването на пяна в някои храни. Използва се и за промивки при някои оперативни процедури.

Бебета и малки деца

Деца и тийнейджъри

Науката за ваксините