Ваксини при бебета

 и малки деца 

Отговорността да бъдеш родител е голяма. Човек трябва постоянно да взима решения, които касаят безопасността и здравето децата, като например обезопасяването на дома и избора на детско столче за колата. Не всички заплахи за детското здраве обаче са толкова очевидни.

Ваксините помагат за предотвратяването на заболявания, които някога са убивали или сериозно са увреждали много деца. Без ваксинации децата ви са изложени на риск от сериозни заболявания, сред които морбили, заушка, коклюш и полиомиелит, които могат да доведат до увреждания и понякога фатален край.

За да се погрижите за здравето на децата си в дългосрочен план е добре да сте запознати с всички факти, свързани с ваксините и да се погрижите да бъдат имунизирани навреме. Важно е да осъзнаете, че отлагането или пропускането на задължителните ваксини носи рискове.

Защо да ваксинирам детето си?

Всеки родител иска да защити децата си. С помощта на ваксините вие предпазвате децата си от 14 опасни заболявания. На практика ваксините спасяват между 2 и 3 милиона живота годишно. Без имунитета, който им осигуряват ваксините, вашите деца остават незащитени.

В началото новородените са защитени срещу част от инфекциите, защото получават имунитет от майките си чрез антитела, които преминават по кръвен път в техния организъм. Но този имунитет започва да отслабва в първите месеци след раждането и бебето остава беззащитно срещу заразните заболявания. Дори бебета, които са на майчина кърма, имат нужда от ваксинация. Кърменето осигурява важна, но все пак временна защита срещу някои леки инфекции, като настинки, ушни инфекции и диария, то не може да предпази детето от всички заразни заболявания.

Бебето има нужда от дълготрайна защита, която може да бъде осигурена единствено чрез навременно поставяне на задължителните ваксини от ваксинационния календар, преди да бъде изложено на контакт с тези заболявания.

Нормално е човек да има много въпроси по отношение на ваксините. За отговори на най-често задаваните въпроси, моля вижте въпросите по-долу и посетете нашата секция с Въпроси за ваксините.

 

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ
ЗА ВАКСИНИРАНЕТО НА БЕБЕТА И МАЛКИ ДЕЦА

Ваксините не причиняват аутизъм. Над 10 проучвания, с проследяване на милиони деца, проведени в страни от цял свят през последните 10 години не откриха връзка между ваксинациите в детска възраст и аутизма. Всъщност, оригиналното, доста ограничено по обхват проучване, което твърдеше, че е установило връзка, беше официално оттеглено, когато се установи, че водещия автор на проучването – д-р Андрю Уейкфилд е излъгал при оповестяването на резултатите. В резултат на това той е лишен от лекарски права.

Както медицинската общност, така и здравните власти, които следят за безопасността на ваксините са наясно с твърденията, че има връзка между ваксините и аутизма, провели са задълбочени проучвания и многократно са отхвърляли тази връзка. Препоръчваме ви да се убедите сами в доказателствата за това, като се запознаете с множеството проучвания, правени по темата.

Повече по темата за аутизма можете да прочетете на сайта на Научната фондация по аутизъм.

Вижте и видеото с мнението на д-р Тодор Тодоров, педиатър в 1ДКК, по темата:

Изготвения от Министерството на здравеопазването имунизационен календар регламентира започването на ваксинациите в ранна детска възраст поради една много важна причина – в тази възраст децата са най-уязвими на сериозни, животозастрашаващи заболявания. Този календар цели да защити детето чрез създаване на имунитет в ранна фаза от живота му, преди то да бъде изложено на опасни заболявания и в момент, в който ваксините ще създадат най-силния имунен отговор на детската имунна система. Отлагането на имунизациите увеличава времето, в което то е изложено на опасни и потенциално животозастрашаващи заболявания.

Растежът и развитието на детето са съпроводени от развитие и на имунната му система.

От раждането имунната система започва да се бори с милиони бактерии и вируси. Новородените може да имат имунитет към някои заболявания, защото са получили антитела от майките си, но тази защита започва да отслабва в първите месеци от живота и бебето става уязвимо на инфекциозни заболявания. Дори кърмените бебета трябва да бъдат имунизирани в посочените в имунизационния календар срокове. Майчината кърма наистина осигурява важна защита срещу някои инфекции (простудни заболявания, ушни инфекции и диария), но не може да предпази  децата от всички заболявания. Бебетата се нуждаят от дълготрайна защита, който може да бъде осигурена единствено с поставянето на всички задължителни ваксини, включени в имунизационния календар.

Натоварват ли ваксините детския организъм? Може ли дадена ваксина да бъде отложена? Вижте отговорите на тези въпроси във видеото с д-р Мустакова.

Да. Някои заболявания, които могат да се предотвратят с имунизация, като грип, коклюш и морбили все още причиняват сериозна заболеваемост, лечение в болница и понякога смърт дори в развитите страни. Единственото заразно заболяване, което е напълно изкоренено, благодарение на ваксините, е едрата шарка. Всички останали болести, които могат да се предотвратят с имунизация, за съжаление все още се срещат във всички части на света и съществува риск от заболяване за деца, които не са ваксинирани срещу тях.

Различните болести, срещу които има ваксини, протичат с различна тежест, като някои са по-силно заразни от други. Независимо обаче дали рискът от заболяване и смърт е 1 на 100 или 1 на 10 000, всеки сам трябва да прецени дали си заслужава да рискува здравето и живота на детето си.

Вижте видеото с доц. д-р Рада Маркова, в което тя отговаря на важни въпроси, свързани с колективния имунитет, ефективността на поставените ваксини и погрешното мнение сред някои родители, че щом другите деца са ваксинирани, те не е необходимо да ваксинират своето.

Ваксините са едни от най-стриктно тестваните медицински продукти. Преди дадена ваксина да бъде одобрена за приложение, фирмата производител трябва да докаже нейната безопасност и ефективност чрез провеждане на клинични проучвания.

Разработването на една ваксина започва с научна фаза и предклинична фаза, преди да навлезе в следващите три стадии на клинични проучвания. Взети заедно тези фази могат да продължат над 10 години и да струват милиони долари. След това Агенцията по лекарствата се запознава с тези проучвания и решава дали ваксината е безопасна, ефективна и готова да получи разрешение за употреба. Такова разрешение получават само ваксини, при които е доказано, че ползите от ваксината надвишават потенциалните рискове. Ако има някакви съмнения или пропуски в събраните данни Агенцията по лекарствата изисква провеждане на допълнителни проучвания, преди да одобри съответната ваксина.

В България функционира Система за надзор върху нежеланите реакции след ваксинация (НРВ). Тя представлява неразделна част от имунизационната програма и системата за контрол на имунизациите и ваксинопредотвратимите инфекциозни болести. Системата включва следните начини за съобщаване на НРВ:

  1. При възникване на НРВ ваксинираното лице или лицата от обкръжението му (родители, родственици, настойници) които са наблюдавали реакцията, съобщават за НРВ на лекаря, извършил имунизацията или директно на Регионалната инспекция за контрол и опазване на общественото здраве (РИОКОЗ). Съобщенията могат да се отправят и директно в Министерство на здравеопазването (МЗ) или в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ).
  2. Лекарят или мед. специалист, прегледал пациент с подозирана НРВ, преценява реакцията и съобщава за НРВ в РИОКОЗ в срок от 24 ч
  3. РИОКОЗ съобщава за НРВ незабавно или в срок до 24 ч в МЗ и изпраща копие от съобщението в Националния център по заразни и паразитни заболявания (НЦЗПБ)
  4. Съобщения за НРВ, получени в ИАЛ от пациенти, мед. специалисти или производители, се изпращат в същите срокове в МЗ
  5. МЗ преценява кои съобщения да се насочат веднага за проучване към специализираната Експертна комисия за надзор на НРВ и/или към ИАЛ.

За да улесним пациентите, ние от За Ваксините, осигурихме с помощта на нашите партньори 1ДКК и Поликлиника България, Консултативен център за ваксини и нежелани реакции към тях за съобщаване на НРВ, където всеки пациент, обърнал се за съдействие към нас, ще бъде прегледан, ще получи експертно мнение и препоръки от нашата специализирана тричленна комисия от педиатри, която ще има грижата да придвижи съобщаването на НРВ към необходимите институции. В Центъра можете да направите консултация и за пациенти, които имат специфични медицински състояния, имащи отношение към поставянето на ваксините.

За повече информация можете да се обадите на нашия телефон за контакт +359 887 005 087.

Повече информация за функционирането на Консултативния център за ваксини и нежелани реакции към тях можете да получите и от видеото с доц. д-р Рада Маркова.

Бебета и малки деца

Деца и тийнейджъри

Науката за ваксините