Ваксини над 18-годишна възраст

Защо е важна ваксинацията при възрастните?

Ваксините ви защитават на всеки етап от живота ви и на всяка възраст.

Всяка година хиляди възрастни се разболяват сериозно и постъпват в болница поради заболявания, които биха могли да бъдат предотвратени с ваксини, като напр. грип и пневмококови инфекции, които понякога дори могат да причинят смърт. Когато се ваксинирате, намалявате риска да се разболеете от определени заболявания и да страдате излишно.

Можете да предпазите себе си и любимите си хора

Ваксините намаляват риска от разпространение на определени заболявания. Освен че предпазвате себе си, ваксинирайки се вие предпазвате и другите от заразни болести като грип и коклюш. Възможно е членове на вашето семейство или на общността, в която живеете, да не могат да се ваксинират поради възрастта, в която са или поради здравословни причини и тяхното здраве до голяма степен зависи от вас.

Новородени, хора в напреднала възраст и такива с отслабена имунна система (като пациенти, които в момента се лекуват от ракови заболявания) са особено податливи на заразни болести.

За всички над 18 години

  • Ваксина против грип – може да се прилага от всички възрастни всяка година. Тази ваксина е особено важна за хора с хронични здравословни проблеми, бременни и хора в много напреднала възраст, тъй като при тях съществува висок риск от усложнения при боледуване от грип.
  • Дифтеткок ваксина – всеки възрастен, който не е имунизиран в детска възраст против тетанус, дифтерия и коклюш следва да се ваксинира срещу тези заболявания, а след това да си прави реимунизация срещу тетанус и дифтерия на всеки 10 години. Това важи в особена сила, ако предстои да бъдете около новородени, за да бъдат те защитени от опасни болести като коклюша, който протича със сериозни усложнения при новородените, докато не получат всичките си ваксинации срещу това заболяване.
  • Морбили, паротит и рубеола – големият брой случаи на морбили в днешно време кара доста възрастни да се замислят дали са защитени от морбили и дали имат нужда от реваксинация. Ако имате колебания можете да си направите лабораторно изследване, което да потвърди дали сте изкарали морбили и дали имате имунитет.

При някои възрастни, които нямат имунитет могат да се наложат до 2 имунизации, като например при:

  • Здравни работници
  • Активно пътуващи в чужбина
  • Служители, за които здравните служби определят висок риск при епидемия от морбили

Възрастни между 19 и 49 години

В допълнение към противогрипната и ваксината за тетанус и дифтерия, възрастни в годините между 19 и 26 г могат да си поставят и ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV). Тази ваксина предпазва от 6 вируса, които са причинители на рак на маточната шийка и на папиломи. Тя се препоръчва при мъже и жени, които не са ваксинирани, когато са били по-млади.

Освен изброените по-горе ваксини, може да се наложи да се ваксинирате и срещу други ваксинопредотвратими заболявания, въз основа на рискови фактори като: хронични заболявания, начин на живот, работна среда и пътувания в чужбина.

Често задавани въпроси за ваксините над 18-годишна възраст

Ако сте сигурен/а, че сте ваксиниран /а с убитата ваксина срещу морбили (по-ранна форма на ваксината, която вече не се използва) през периода 1963-1993 г, трябва да обсъдите със своя лекуващ лекар възможността да се реваксинирате със съвременната жива ваксина за морбили, паротит и рубеола (МПР). Голяма част от хората не знаят дали им е поставена такава ваксина.

Ако не сте сигурни дали ви е поставена такава ваксина можете да се обърнете към своя лекар и да ви бъде направен кръвен тест, с който да се определи дали имате активен имунитет. Или може просто да ви  поставят една доза от МПР ваксината. Тя не може да ви навреди, дори и вече да имате имунитет към морбили (или паротит или рубеола).

Не. Ако имате поставени две дози от ваксината за морбили /МПР като дете, се счита, че имате доживотен имунитет. Ако все пак имате притеснения дали са ви поставени всички необходими дози от ваксината, най-добре да се обърнете към своя лекар.

Морбили е все още често срещано заболяване в някои страни, а неваксинираните хора продължават да пренасят вируса и да го разпространяват. 

Ако имате колебания относно това дали сте имунизиран срещу морбили и пътувате активно в чужбина, се обърнете към своя лекар.

Не. Противогрипните ваксини се произвеждат по такъв начин, че те не могат да предизвикат грип. В тях се влагат вируси, които са инактивирани (убити) или единичен ген от грипния вирус (вместо целия вирус), така че да могат да предизвикат имунен отговор, без да предизвикат инфекция.

При някои хора се получават страницни реакции от ваксината като болка в ръката, на която е поставена ваксината, главоболие, мускулни болки или повишена температура, но тези странични ефекти се проявяват непосредствено след поставянето на ваксината и траят само 1-2 дни.

Бебета и малки деца

Деца и тийнейджъри

Науката за ваксините